Шмигаль закликав Норвегію допомогти Україні розблокувати морські порти
09:30 09.05.2022
254

Україна разом із союзниками має створити значний тиск на росію, щоб розблокувати морські порти та вивезти їжу до країн, які на неї чекають, - про це заявив Премʼєр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з Президентом Стортингу Норвегії Масудом Гарахані, зазначено на  Урядовому порталі.

Глава уряду наголосив, що війна в Україні — це не лише про свободу й демократію в Україні, а також про глобальні кризи, які росія створює.

«Просто зараз росія створює продуктову кризу у світі. Вперше у світовій історії одна країна блокує порти іншої, позбавляючи нас можливості експортувати товари. Понад 90 млн тонн аграрної продукції, якої потребує низка країн Європи, Африки та Азії. Разом із вами та нашими союзниками ми маємо створити значний тиск на росію, щоб розблокувати морські порти та вивезти цю їжу до країн, які на неї чекають», — сказав Шмигаль.

Він подякував Масуду Гарахані за його особисту роль у зміцненні підтримки України та за цей візит у вирішальний для всієї Європи момент.

«Ваш візит відбувається у період, коли не лише у рамках євроатлантичної спільноти, а й в усьому цивілізованому світі вже досягнуто консенсусу щодо єдиного способу зупинити нинішню злочинну війну росії в Європі. Цивілізований світ об’єднується навколо України. Запроваджує санкції, надає всебічну військову, гуманітарну, економічну й фінансову підтримку», — сказав Прем’єр-міністр.

За його словами, у світі чітко розуміють, що Україна виборює не лише свою свободу, а й захищає безпеку всієї Європи. Глава українського уряду подякував Норвегії та норвезькому народу за чотири пакети вагомої підтримки для нашої держави.

Співрозмовникии також обговорили План і Фонд відновлення України. Шмигаль підкреслив, що Україні після завершення війни потрібна допомога партнерів, кошти й технології, аби відбудувати зруйновану інфраструктуру та змінити країну відповідно до європейських стандартів. Він підкреслив, що Україна закликає всіх наших союзників обрати для відновлення той чи інший регіон або місто.

Своєю чергою Президент Стортингу Норвегії Масуд Гарахані зауважив, що Україна б’ється за свободу і демократію, і Норвегія допоможе українцям у цьому в будь-який спосіб. Він висловив переконання, що Україна виграє війну — це важливо для майбутнього Європи.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також