Швейцарський парламент відхилив план підтримки України на 5 мільярдів франків на 5-10 років
18:44 08.06.2023
257

Швейцарська нижня палата у четвер прийняла рішення відмовити у плані підтримки України на суму 5 мільярдів франків проти 105 голосів, водночас 86 членів парламенту проголосували проти такої ініціативи. Це сталося на тиждень раніше, ніж заплановане виступ президента України Володимира Зеленського перед швейцарським парламентом. Рішення також настало після того, як Рада штатів підтвердила можливість реекспорту швейцарських військових матеріалів країнам, які беруть участь у збройних конфліктах.

Питання про походження коштів і можливі негативні наслідки для інших секторів, зокрема сільського господарства, хвилювало членів палати. Радник федерального уряду Ігнаціо Кассіс заявив, що Федеральна рада вже надала три пакети допомоги населенню України, а також прийняла біженців. Враховуючи продовження війни, важко передбачити, які будуть потреби в реконструкції, додав він.

Більшість членів Нацкомітету, що підтримував план підтримки, вважає, що Україна потребує значної фінансової допомоги, зокрема для гуманітарних потреб, захисту цивільного населення, розмінування, миру та відновлення громадської інфраструктури. За їх словами, для успішної реалізації цієї програми підтримки необхідно створити правову базу для регулювання рамкових умов. Пропозиції щодо багаторічних зобов'язань були відхилені, що призвело до втрати Україною великої впевненості у задоволенні своїх потреб у найближчі роки.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також