Сьогодні завершується термін оновлення військово-облікових даних для військовозобов'язаних
15:12 16.07.2024
258

Сьогодні, 16 липня, опівночі завершується термін оновлення військово-облікових даних для всіх військовозобов'язаних – резервістів і призовників. Як відомо, актуалізувати персональні дані можна через ЦНАП, за допомогою мобільного додатку Резерв+, або звернувшись особисто до ТЦК та СП. За неоновлення даних передбачена адміністративна відповідальність.

В Генштабі ЗСУ опублікували відповіді щодо застосування санкцій і штрафів до тих, хто не оновив дані.

Чи всім автоматично будуть виписані штрафи за несвоєчасне оновлення даних? Автоматично штрафи виписуватись не будуть, оскільки відповідно до КУпАП, накладення штрафу передбачається протягом 3 місяців з дати виявлення правопорушення, але не більше року з дати вчинення такого правопорушення.

Хто буде виписувати штраф і скільки штрафів може прийти за одне правопорушення? За одне порушення – один штраф. Повноваження щодо притягнення до адміністративної відповідальності за неоновлення військово-облікових даних надано ТЦК та СП. Уповноважена посадова особа буде складати адміністративні протоколи, збирати матеріали справи і передавати на розгляд ТЦК та СП, який прийматиме рішення про притягнення особи до адміністративної відповідальності.

Який порядок оскарження штрафів у суді? Постанову про притягнення до адмінвідповідальності можна оскаржити в суді протягом 10 днів з дня винесення постанови. Під час розгляду справи в суді за неоновлення військово-облікових даних не можна бути притягнутим ще раз до відповідальності.

Яка буде сума штрафу? За вчинення адміністративного правопорушення вперше передбачено 17 тис. грн штрафу, за повторне протягом року – 25,5 тис. грн.

Чи можуть арештувати рахунки і майно? Якщо громадянин не сплачує штраф, справа може бути передана в ДВС. У такому випадку на майно боржника чи рахунки може бути накладено арешт.

Чи буде штраф, якщо оновив контактні дані, але не пройшов ВЛК? Оновлення даних не означає, що автоматично потрібно проходити ВЛК. Для проходження військово-лікарської комісії будуть надсилатись окремі повістки.

Чи буде "Укрпошта" розсилати повістки? Після 16 липня передбачена можливість надсилати повістки "Укрпоштою". Повістки будуть надсилатись за адресами, які були вказані при оновленні військово-облікових даних.

Що зміниться після 16 липня для тих, хто оновив дані і для тих, хто цього не зробив? Громадянам, які оновили дані, можуть надсилатись повістки для проходження ВЛК. Тим, хто не встиг оновити дані, можуть бути застосовані штрафні санкції та тимчасове обмеження в праві користування транспортними засобами.

Автор: Павло Перушко
Читайте також