SpaceX вивела на орбіту корабель з першим в історії повністю цивільним екіпажем
13:28 16.09.2021
256

Компанія SpaceX вперше в історії запустила в космос корабель з повністю непрофесійним комерційним екіпажем. Про це повідомляється на сайті компанії.

Ракета-носій Falcon 9 з кораблем Crew Dragon стартувала з космодрому на мисі Канаверал, штат Флорида. Апарат досяг орбіти висотою 585 км - це вище висоти нинішньої орбіти Міжнародної космічної станції (420 км) і всіх раніше запущених пілотованих польотів.

Запуск відбувся в рамках програми Inspiration4, яка стала першою в світі повністю комерційною місією астронавтів на орбіті. На борту корабля - спонсор польоту бізнесмен і досвідчений пілот Джаред Ісаакман, який за допомогою участі в проекті має намір зібрати $ 200 млн для лікарні St. Jude, що спеціалізується на лікуванні дітей, в тому числі від онкології. До складу екіпажу також увійшли колишня пацієнтка St. Jude і нині її медик Хейлі Арсеної, дослідниця Сіан Проктор, а також ветеран ВПС США Крістофер Семброскі.

Команда пробуде на орбіті три дні, після чого корабель повинен приводнитися в Атлантиці в районі Флориди. Екіпаж проведе дослідження впливу невагомості на організм людини. Передбачається, що його результати будуть мати потенційне значення для підтримки здоров'я людей як на Землі, так і під час майбутніх польотів.

 

Автор: Єва Козаченко
Читайте також