Компенсації за ремонти в Україні: новий закон визначає умови виплат з 1 січня
21:04 05.10.2023
252

Верховна Рада України прийняла закон, який стосується виплат компенсацій за ремонт житла, що було пошкоджене з різних причин. Цю інформацію оприлюднила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Згідно з новим законодавством, виплати компенсацій за самостійно виконаний ремонт житла розпочнуться з 1 січня 2024 року. Механізм визначення цих компенсацій буде ідентичним до того, який використовується для інших категорій програми "єВідновлення". Основні кроки цього механізму включають:

  1. Подання заяви через платформу "Дія".
  2. Розгляд заяви комісією.
  3. Визначення розміру компенсації.

При визначенні розміру компенсації комісія буде враховувати акт первинного огляду пошкодженого житла, який проводиться після пошкодження, а також чек-лист, що містить вартість будівельних матеріалів і робіт, затверджений Кабінетом Міністрів України.

Олександр Кубраков, віцепрем'єр-міністр з відновлення України та міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України, підкреслив, що для отримання компенсації необов'язково надавати жодні чеки, розписки, фотографії або відеодокази витрат. Ці додаткові документи можуть бути представлені комісії, але вони не є обов'язковими або визначальними у прийнятті рішення про компенсацію.

Цей закон регулює питання компенсацій за ремонт житла, яке може бути пошкоджене внаслідок природних катастроф, аварій, війни або інших обставин. Він спрямований на спрощення процедур та забезпечення швидких виплат громадянам, які самостійно виконують ремонт після таких подій.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також