Майже 75% українців не хочуть виїжджати з країни попри війну
14:47 08.06.2022
266

Майже 75% українців наразі не хочуть виїжджати з країни попри розв'язану росією повномасштабну війну.

Про це свідчать результати всеукраїнського онлайн-опитування, проведеного 1-4 червня дослідницькою панеллю «Власна думка» за підтримки Інституту соціології Національної академії наук з ініціативи Офісу Президента.

Крім того, 5 % респондентів підтвердили бажання виїхати з України "до закінчення військових дій". Майже 7% учасників дослідження на питання "Чи хотіли б ви особисто виїхати зараз за межі України?" відповіли "Так, на тривале або постійне місце проживання". 13,6 % респондентів зазначили "важко відповісти".

Переважна більшість українців, що взяли участь в дослідженні, а це майже 75% респондентів, на питання "Чи хотіли б ви особисто виїхати зараз за межі України?" дали відповідь "ні".

“Бажання залишитись в Україні попри існуючу небезпеку та емоційну напругу цілком зрозуміле – люди вірять в перемогу. До того ж залишитись, воювати та працювати – це дуже відповідальна позиція, а українці – нація відповідальна та цілеспрямована. Так, зараз в країні складно жити і працювати, і ми всі це дуже добре усвідомлюємо. Так, через три місяці після повномасштабного нападу росії на нашу державу, і воєнні дії, що не припиняються ні на мить, люди відчувають певне емоційне виснаження. Воно стосується і тих людей, які залишились в країні, і тих, хто виїхав закордон. Але в мене немає жодних сумнівів у тому, що ми подолаємо цей важкий період", – прокоментував результати дослідження радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

90,3% українців, які взяли участь у всеукраїнському онлайн дослідженні, впевнені в перемозі України над російськими загарбниками. 

Після 100 днів з дати повномасштабного наступу Росії на Україну 70,7% українців на питання "Наскільки ви вірите в перемогу України у війні з Росією?" відповіли "абсолютно впевнений", 19,6% зазначили, що "скоріше впевнений", 3,6% респондентів відповіли "скоріше не впевнений" та "зовсім не впевнений", 6,1% зазначили, що на це питання "важко відповісти".

Щодо часу, який потребує Україна задля перемоги, 20,4% українців вказали термін "кілька місяців". Півроку – рік" – так вважає 35,5% респондентів, а 16,9% учасників дослідження вважають, що війна триватиме більше року.

У всеукраїнському опитуванні взяли участь респонденти у всіх областях України, крім тимчасово окупованих територій. Воно проводилось на волонтерських засадах українською дослідницькою панеллю “Власна думка” за підтримки Інституту соціології Національної академії наук України, за ініціативою Офісу президента.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також