Рятувальники розповіли як безпечно зустріти новорічні та Різдвяні свята
12:04 26.12.2021
255

Для того, щоб зимові свята пройшли безпечно та без будь-яких надзвичайних подій, необхідно дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки. Саме на цьому наголосили рятувальники під час практичного майстер-класу, який відбувся  21 грудня на випробувальному полігоні Інституту державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту.

Статистика свідчить про те, що у період новорічних та Різдвяних свят значно зростає кількість пожеж, а також випадків травмування людей, спричинених неправильною експлуатацією піротехнічних виробів та електрогірлянд низької якості, або ж взагалі несертифікованих.

Так, впродовж трьох місяців зимового періоду 2020/2021 внаслідок необережного поводження з піротехнічними виробами виникло 14 пожеж, з яких 10 сталося безпосередньо в ніч з 31 грудня на 1 січня 2021 року. Про це повідомив спікер заходу, головний інспектор відділу профілактичної роботи Управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Роман Рудак.

Приміром, 31 грудня минулого року у  Дніпрі, в приватному житловому будинку виникла пожежа, внаслідок якої загинуло три людини. 1 січня 2021 року у Чернігові ледь не згорів автомобіль, причина - необережність під час використання феєрверків.

В Одесі у новорічну ніч загорівся балкон та кімната на шостому поверсі багатоповерхівки, в Миколаєві - балкон на шостому поверсі дев`ятоповерхівки, в обох випадках причина – необережне використання піротехнічних засобів. У в Маріуполі, у дошкільному  навчальному закладі, 1 січня під час використання піротехнічних засобів виникла пожежа, вогнем було пошкоджено меблі.

Тож, аби поінформувати громадян про те, як можна запобігти нещасним випадкам та не зіпсувати свята, фахівці ДСНС озвучили основні правила встановлення головного новорічного атрибута — прикрашеної ялинки.

Зокрема, зелену красуню необхідно встановлювати лише на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі, а також були на безпечній відстані від електроприладів. На ялинку забороняється встановлювати свічки, бенгальські вогні та прикрашати її легкозаймистими матеріалами.

Щодо використання піротехнічних засобів, то рятувальники наголошують, що купувати необхідно лише сертифіковані вироби, перевіривши упаковку на відсутність дефектів.  Рятувальник також показав як правильно встановлювати салютну установку, як її підпалювати, якою має бути безпечна відстань для людини біля неї та як правильно утилізувати виріб, що не спрацював.

Водночас, в умовах збройного конфлікту на сході країни, фахівці ДСНС рекомендують не використовувати хлопавки чи салюти з поваги до людей, які брали участь у бойових діях.

Під час практичної частини заходу вогнеборці продемонстрували, наскільки швидко може загорітися не лише ялинка, але й вся кімната у випадку ігнорування елементарних протипожежних правил та яких заходів безпеки слід вживати при встановленні феєрверків та салютів. Представники провідних телеканалів країни охоче знімали палаючу імпровізовану кімнату та обгорілі гілки ялинки, яка за лічені хвилини згоріла вщент. Достатньо лише одного несправного обігрівача поряд, неякісної електрогірлянди або старого подовжувача - і свято завершиться трагедією. А все через ігнорування правил пожежної безпеки.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також