У Верховній Раді запропонували законопроект про економічне бронювання працівників під час мобілізації
14:55 12.06.2024
255

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», який передбачає можливість бронювання працівників для бізнесу під час мобілізації. Про це повідомив народний депутат Дмитро Наталуха на своїй сторінці у соцмережах.

Згідно з новим законопроектом, введено концепцію «економічного бронювання», що дозволить зберегти ключових спеціалістів в економіці. Відповідно до положень закону, підприємства, які сплачують підвищений військовий збір у розмірі 20 000 грн на місяць за працівника, зможуть забронювати його.

Сплата підвищеного збору здійснюється не працівником, а самим бізнесом, який визначає критично важливих працівників та підтверджує це відповідними податками. Ця можливість доступна кожному суб’єкту господарювання, включаючи міжнародні компанії та ФОПи, які підтвердять ведення діяльності протягом останнього року. Відсоткову межу заброньованих працівників та процедуру визначатиме Кабмін.

Також зареєстровано пов’язаний законопроект №11332, який регулює сплату військового збору за бронювання військовозобов’язаних. Дмитро Наталуха зазначив, що планують подати два альтернативних законопроекти, які передбачають моделі бронювання за рівнем зарплати понад 35 тис. грн та змішану модель — 35 тис. грн зарплати для найманого працівника і 20 тис. грн військового збору для ФОПів.

Автор: Павло Перушко
Читайте також