Анджей Дуда: Польща готова до розміщення ядерної зброї, але рішення ще не ухвалені
09:04 18.05.2024
252

Польща не проти розміщення ядерної зброї на своїй території, однак конкретних рішень щодо цього поки немає, повідомив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю TVP.

"Рішень про приєднання до програми Nuclear Sharing ще немає, але ми заявляємо про готовність... Я не сумніваюся, що безпека країн, де сьогодні розміщена ядерна зброя, є значно вищою", - зазначив Дуда.

Президент підкреслив, що нинішнє розміщення ядерної зброї в Європі відображає старі лінії конфлікту між неіснуючим Варшавським договором і країнами НАТО на початку 1950-х років. Сучасні зміни, особливо після початку повномасштабної війни в Україні, вимагають адаптації Альянсу.

"Сьогодні росія є найбільшою загрозою не лише для Польщі, а й для всієї Європи. Ми вже давно попереджаємо про серйозні ризики, пов'язані з діяльністю російської федерації", - сказав Дуда.

Він також зазначив, що якби загроза не була реальною, Польща не витрачала б 4% свого ВВП на оборону.

"Ми бачимо, що росія, ведучи наступальну війну проти України, перейшла до воєнної економіки, веде провокаційні дії проти країн НАТО та порушує міжнародні договори. Це росія озброює район Кенігсберга і переміщує ядерну зброю на територію Білорусі. Думаю, зрозуміло, хто тут проводить політику ескалації", - додав президент Польщі.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також