Рада ЄС дозволила використання надприбутків від російських активів для підтримки України
18:04 21.05.2024
252

Сьогодні Рада ЄС дала "зелене світло" використанню чистих надприбутків від надзвичайних доходів, отриманих від заморожених російських активів, для підтримки оборони та відновлення України. Про це рішення офіційно повідомили у євроінституціях у вівторок.

"У відповідь на агресивну війну росії проти України, Рада ЄС ухвалила низку правових актів, які забезпечать, що чистий прибуток від несподіваних і надзвичайних доходів, одержаних центральними депозитаріями цінних паперів (CSD) в ЄС внаслідок імплементації обмежувальних заходів, буде спрямований на подальшу військову підтримку України, а також її оборонно-промисловий потенціал та відновлення", - повідомили у євроінституціях.

Це означає, що центральні депозитарії, які володіють російськими суверенними активами та резервами на суму понад 1 мільйон євро, зроблять фінансовий внесок зі свого чистого прибутку, що накопичується з 15 лютого 2024 року.

Суми будуть виплачуватися центральними депозитаріями ЄС раз на два роки та використовуватимуться для військової підтримки України через Європейський фонд миру, а також для підтримки української оборонної промисловості та відновлення в межах програм ЄС, таким чином:

  • Європейський фонд миру - 90%
  • Програми ЄС, що фінансуються з бюджету ЄС - 10%

Цей розподіл переглядатиметься щорічно, вперше до 1 січня 2025 року, зазначили у євроінституціях.

Центральним депозитаріям цінних паперів буде дозволено тимчасово зберегти близько 10% фінансового внеску для дотримання статутного капіталу та управління ризиками, враховуючи вплив війни в Україні на їх активи.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також