Грузини вийшли на мітинг на підтримку заявки на членство в ЄС
21:02 04.07.2022
253

У неділю, 3 липня, грузини влаштували новий масовий мітинг із вимогою відставки уряду через те, що він не зміг офіційно забезпечити отримання статусу кандидата на членство країни в ЄС.

Про це повідомляє видання Euractiv.

У неділю ввечері понад 35 000 демонстрантів зібралися біля будівлі парламенту Грузії, заблокувавши рух на головній магістралі грузинської столиці.

Розмахуючи прапорами Грузії та ЄС, демонстранти співали національний гімн, багато хто тримав у руках плакати із написом "Ми - Європа".

Країна перебуває у лещатах масових протестів з того часу, як наприкінці червня лідери ЄС вирішили відкласти розгляд заявки Тбілісі на членство до радикальних політичних реформ.

Найбільші за останні десятиліття демонстрації, під час яких 20 червня на вулиці вийшли щонайменше 120 000 осіб, організовуються провідними продемократичними групами та підтримуються опозиційними партіями. Правляча партія зі свого боку, звинуватила опозицію у "планах повалення влади шляхом організації антиурядових мітингів".

Нагадаємо, Грузія подала заявку на вступ до ЄС разом з Україною і Молдовою, однак отримала відмову від Єврокомісії у наданні кандидатського статусу. Зрештою ЄС погодився лише офіційно визнати європейську перспективу Грузії.

У своїх рекомендаціях Єврокомісія прописала для Грузії дуже конкретний перелік реформ, виконання яких дасть можливість претендувати на отримання кандидатства. І от щодо цих реформ оцінки у Грузії радикально різняться.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також