"Реальний і неминучий" ризик вимирання для китів
11:10 10.10.2020
310

Понад 350 вчених та природоохоронців з 40 країн підписали лист із закликом до глобальних дій щодо захисту китів, дельфінів та морських свиней від вимирання.
Вони кажуть, що більше половини всіх видів викликають занепокоєння, причому два з них знаходяться на "грані" вимирання.
Відсутність дій щодо забруднених та надмірно експлуатованих морів означає, що багато хто буде визнаний вимерлим протягом нашої епохи, йдеться в листі.
Навіть великі кити не є в безпеці.

"Нехай це буде історичним моментом, коли усвідомлення того, що китам загрожує небезпека, викликає потужну хвилю дій усіх: регуляторів, науковців, політиків та громадськості, щоб врятувати наші океани", - сказав Марк Сіммондс.

Виїзний науковий співробітник Університету Брістоля (Великобританія) та старший науковий співробітник морської організації з Міжнародного гуманного товариства координували лист, який підписали експерти з усього світу.

"Врятуй китів" було звичним зеленим гаслом в 1970-х і 1980-х роках, частиною руху, який допоміг покласти край комерційному китобійному промислу.
Хоча постраждале населення в більшості частин світу мало шанс оговтатися від організованого полювання, зараз вони стикаються з незліченними загрозами від людських дій, включаючи забруднення пластиком, втрату середовища проживання та здобичі, зміну клімату та зіткнення з кораблями.
Безумовно, найбільшою загрозою стає випадкове захоплення рибальського спорядження та мереж, в результаті яких щорічно гине приблизно 300 000 китів, дельфінів та морських свиней.

Сотні вчених висловили таку ж стурбованість - з приводу того, що ми наближаємось до низки вимирань, яких можна запобігти. І якщо ми не діятимемо зараз, майбутнім поколінням буде відмовлено у можливості побачити цих розумних соціальних та надихаючих істот.
Вони вказують на занепад північноатлантичного кита, з якого залишилось лише кілька сотень особин, і ваквіта, морської свині, що зустрічається в Каліфорнійській затоці, яка налічує останніх 10 у своєму роді.

Автор: Єва Козаченко
Читайте також