Нагірний Карабах: Вірменія та Азербайджан домовились про припинення вогню
12:20 10.10.2020
270

Вірменія та Азербайджан домовились про тимчасове припинення вогню в конфлікті в спірному Нагірно-Карабахському регіоні.
Міністр закордонних справ Росії оголосив про домовленість трохи раніше 03:00 за московським часом після 10-годинних переговорів у столиці Росії.
 

Понад 300 людей загинули та тисячі переселенців з моменту останнього зіткнення у тривалому конфлікті, що почався 27 вересня.
Військові дії будуть припинені з полудня за місцевим часом у суботу, щоб дозволити обмін полоненими та переміщення мертвих тіл.
Нагірним Карабахом керують етнічні вірмени, хоча офіційно він є частиною Азербайджану.
Дві колишні радянські республіки звинуватили одна одну в останньому спалаху насильства - найгіршому за останні десятиліття.

Росія має військову базу у Вірменії, і вони є членами альянсу Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).
Однак Москва також має хороші стосунки з Азербайджаном.

У п'ятницю вірменське міністерство оборони заявило, що бойові дії тривали протягом дня, незважаючи на переговори, що проходили в Москві.
У четвер Вірменія звинуватила Азербайджан у навмисному обстрілі історичного собору в Нагірному Карабасі. На знімках було показано серйозні пошкодження собору Святого Спаса в місті Шуша (вірменською мовою - Шуші).

EPA

 

У той же час Азербайджан заявив, що його друге за величиною місто, Гянджа, та регіон Горанбой були обстріляні вірменськими силами, при цьому щонайменше один цивільний житель загинув.
Розмовляючи з Бі-Бі-Сі на початку цього тижня, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян попередив про "геноцид" у регіоні та сказав, що це "Вірменія, земля вірмен".

В результаті сутичок переміщено половину населення Нагірного Карабаху - близько 70 000 осіб, - заявили чиновники.
Головне місто регіону, Степанакерт, зазнало кількох днів обстрілів, і мешканці притулились у підвалах, а значна частина міста залишилася без енергії.
Вірменія та Азербайджан почали війну за Нагірний Карабах у 1988-94 рр., Врешті-решт оголосили про припинення вогню. Однак вони так і не досягли врегулювання у суперечці.

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також