У Росії включили в реєстр "іноземних агентів" проект, який займався розслідуванням МН17
16:03 09.10.2021
257

Російський Мін'юст включив до реєстру ЗМІ, які є "іноземними агентами", проект розслідувачів Bellingcat. Про це повідомляється на сайті відомства.

Зараз в переліку 85 засобів масової інформації, включаючи "Радіо" Свобода "," Голос Америки", "Крим. Реалії", The Insider, що займається розслідуваннями доходів російських чиновників, і зареєстрована в Нідерландах компанія "Stichting Bellingcat ".

Видання Bellingcat було засновано в 2014 році. У числі їх проектів такі розслідування - отруєння політика Олексія Навального, письменника Дмитра Бикова і журналіста Володимира Кара-Мурзи.

У Bellingcat на дії Росії відреагували.


"Ми відзначаємо рішення Мін'юсту Росії сьогодні назвати Bellingcat іноземним агентом. Однак, на відміну від більшості інших "іноземних агентів", Bellingcat не має ні юридичної, ні фізичної присутності в Росії. Ми - фонд, зареєстрований в Нідерландах без співробітників в Росії", - йдеться в повідомленні.


Також в проекті пояснили, що таким чином Кремль, ймовірно, хоче обмежити цитування розслідувань Bellingcat російськими ЗМІ.

Одним з найважливіших проектів Bellingcat є дослідження збиття рейсу Malaysia Airlines Flight 17 в Україні. Групою Bellingcat встановлено, що зенітно-ракетний комплекс "Бук", яким був збитий літак, входив до складу 53-й зенітно-ракетної бригади ЗС РФ, що базується в місті Курськ.

 

 

 

Автор: Ася Пишко
Читайте також