ЄС анонсує плани розвитку оборонної промисловості у відповідь на війну в Україні
18:42 05.03.2024
270

Офіційні особи Європейського Союзу в вівторок представили стратегії зміцнення оборонної індустрії на континенті, мотивовані потребою реагувати на виклики, викликані війною Росії проти України. За інформацією Reuters, це має на меті посилити співпрацю країн ЄС у сфері оборонних закупівель.

Маргрете Вестагер, віце-президентка Єврокомісії, зауважила про відсутність достатньої виробничої міці в оборонній галузі для відповіді на стрімке збільшення попиту протягом останніх двох років.

Пропозиція передбачає розподіл 1,5 мільярда євро (1,63 мільярда доларів) протягом 2025-2027 років. Також Тьєррі Бретон, комісар ЄС з питань промисловості, запропонував створення фонду ЄС на суму 100 мільярдів євро для підтримки оборонних потреб, хоча ця ініціатива поки що не отримала широкого схвалення.

Вестагер підкреслила, що хоча 1,5 мільярда євро може здатися незначною сумою для оборонної індустрії, ці кошти можуть слугувати стимулом для зміцнення співпраці між урядами 27 країн ЄС.

Європейська Комісія також виявила бажання збільшити взаємодію з Україною в рамках цих ініціатив, незважаючи на її статус нечлена ЄС.

Розглядається ідея використання доходів від заморожених російських активів для підтримки української оборонної промисловості чи закупівлі зброї для Києва, проте консенсусу серед країн ЄС з цього питання ще не досягнуто.

Комісари висловили надію на здійснення спільних закупівель як мінімум 40% оборонного обладнання до 2030 року та на збільшення частки оборонних витрат в ЄС до 50% відповідно.

Також була запропонована пілотна програма для розробки європейського аналога американської програми зовнішніх військових продажів, спрямованої на підтримку закупівлі зброї від американських виробників.

Жозеп Боррель, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики, наголосив на важливості координації та співпраці, відзначаючи відсутність єдиної потужної оборонної інституції в ЄС, аналогічної Пентагону в США.

Ці ініціативи потребують схвалення як з боку держав-членів ЄС, так і Європейського парламенту, з огляду на їхню небажаність відмовлятися від повноважень у сфері оборонної та військової політики.

Пропозиції отримали широку підтримку від Європейської асоціації оборонної промисловості (ASD), з особливим акцентом на швидкості та фінансових ресурсах для їхньої реалізації.

Ці заходи також будуть аналізуватись НАТО, яке вітає зусилля ЄС посилити оборону, водночас попереджаючи про необхідність уникнення дублювання чи конфліктів з трансатлантичним альянсом.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також