Незаконні розкопки у Криму: уряд схвалив пропозиції щодо персональних санкцій
19:05 04.07.2022
267

Кабінет Міністрів схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій до осіб, причетних до незаконних археологічних розкопок, досліджень об'єктів культурної спадщини, самовільного розкопування військових поховань на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Санкції стосуються росіян та інших іноземців, які незаконно досліджували археологічні об’єкти та проводили самовільні розкопки військових поховань.

"За поданням Мінреінтеграції Урядом ухвалено рішення про застосування санкцій до російських науковців, які взяли участь у незаконних археологічних розкопках на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя у період з вересня 2019 року до жовтня 2020 року", – кажуть у відомстві. 

Зокрема, під егідою Інституту археології РАН відбулася низка незаконних археологічних розкопок.

Деякі науковці незаконно проводили дослідження генуезьких фортифікаційних укріплень у Криму та перепоховання солдат, загиблих під час Кримської війни 1853-1856 років.

"Проведення рф археологічних розкопок на території тимчасово окупованого Кримського півострова повністю суперечить міжнародному праву в галузі культурної спадщини. 

Усе, що творять росіяни в Криму, на території України, у всьому світі — це тільки агресія, провокації, маніпуляції, терор та абсолютне зло", – сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також