У Британії музей покаже «найстарішу зоряну карту світу», що датується бронзовим століттям
14:00 18.10.2021
259

Стародавній об’єкт - Небесний диск із Небри, який вважається найстарішою картою зірок у світі, буде виставлений у Британському музеї.

Про це повідомляє на BBC

Диск належить Державному музею передісторії Німеччини в Галле, але переданий в оренду Британському музею - вперше за 15 років.

Британський музей заявив, що він буде виставлений у межах виставки у Стоунхенджі, яка відкриється в лютому.

Небесному диску із Небри 3 600 років, він датується бронзовою добою. Його виявили у Німеччині в 1999 році і він вважається однією з найважливіших археологічних знахідок ХХ століття, але його відкриття також викликало суперечки, і невелика кількість науковців заперечувала його достовірність.

Диск Небри має розмір близько 30 см і покритий синьо-зеленою патиною, прикрашеною золотими символами, що зображують Сонце, Місяць, зірки, сонцестояння та інші космічні явища.

Археолог і експерт з бронзового віку, професор Міранда Олдхаус-Грін розповіла, що символи на диску Небри є частиною складної загальноєвропейської системи вірувань, згідно з якою люди дивилися на небо та поклонялися йому, зокрема Сонцю й Місяцю та вирівнювали свої пам’ятники орієнтуючись на ці світила.

 

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також