«Нафтогаз» подав заявку на участь у сертифікації «Північного потоку-2»
16:02 18.10.2021
261

НАК "Нафтогаз України" подав заявку на участь у сертифікації оператора газопроводу "Північний потік-2". НАК хоче довести, що газопровід не може бути сертифікований. Про це сказав на брифінгу очільник НАК Юрій Вітренко.

«Наша основна позиція полягає в тому, що «Північний потік-2» не може бути сертифікований, оскільки не забезпечено його повну відповідність європейському законодавству», – заявив він.

Якщо німецький регулятор прийме цю заявку на участь, то йому потрібно буде враховувати позицію та аргументи України. А також це дасть змогу «Нафтогазу» повідомляти про невідповідність газопроводу європейському законодавству. 

Вітренко зазначає, що Україна є одним з основних учасників європейського ринку газу і тому зацікавлена у тому, щоб цей ринок був конкурентний. І з цієї позиції «Нафтогаз» планує вказати німецькому регулятору, що сертифікація «Північного потіку-2» завдасть шкоди конкуренції зокрема на ринках Німеччини, Словаччини, Угорщини, Чехії та Австрії.

Як зазначив Вітренко, "Нафтогаз" вважає, що газопровід "Північний потік - 2" не відповідає європейському законодавству.

Зазначимо, "Північний потік-2" має відповідати правилам Третього енергопакету ЄС, зокрема, нормам про розподіл компаній. Тобто компанії, які займаються видобутком ресурсів, не мають права їх транспортувати. У випадку з російським газопроводом оператор Nord Stream 2 AG подав заявку, щоб його визнали незалежним оператором. Заявка розглядається з 8 вересня, крайній термін винесення рішення по ній - 8 січня.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також