Німеччина призупинила сертифікацію "Північного потоку-2"
12:01 16.11.2021
253

Німецький енергетичний регулятор BNetzA заявив у вівторок про призупинення процесу сертифікації компанії-оператора газопроводу "Північний потік-2" для постачання російського газу в обхід України - Nord Stream 2 AG - як незалежного оператора передачі.

У прес-релізі агентства йдеться, що штаб-квартира Nord Stream 2 AG знаходиться у місті Цуге (Швейцарія). Тому для управління частиною трубопроводу, яка розташована на німецькій території, оператор вирішив започаткувати дочірню компанію в Німеччині.

"Це дочірнє підприємство має стати власником та оператором німецької частини газопроводу. Потім дочірня компанія має виконати вимоги незалежного оператора, викладені у законі про енергетичну промисловість Німеччини. Процедуру сертифікації буде припинено доти, доки основні активи та людські ресурси не будуть передані дочірній компанії", - пояснив регулятор.

Як повідомлялося, німецький регулятор BNetzA, починаючи з 8 вересня, має чотири місяці для розгляду заявки Nord Stream-2 AG на сертифікацію компанії як незалежного оператора "Північного потоку-2". Далі BNetzA передасть звіт Європейській комісії, яка має два місяці для власного висновку та ще додатково два місяці, якщо це знадобиться.

"Північний потік-2" потужністю 55 млрд. куб. м газу на рік проходить від компресорної станції "Слов'янська" у Кінгісеппському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. У жовтні 2021 року "Газпром" повідомив про завершення його добудови та намір запустити в дію до кінця поточного року. 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також