ООН незабаром представить доповідь про воєнні злочини росії в Україні: фокус на тортурах полонених та атаках на цивільних
13:34 15.03.2024
297

Наступного тижня ООН представить оновлену доповідь щодо воєнних злочинів Росії в конфлікті з Україною, акцентуючи на тортурах українських військовополонених та атаках на цивільне населення, з особливим фокусом на події в Маріуполі, за інформацією BBC та їх кореспондента в Женеві.

Згідно з доповіддю, детально викладено про жорстоке поводження з українськими полоненими, включаючи фізичні тортури, електрошоки, та інші форми катувань, а також про безжальні обстріли і бомбардування населених пунктів, зокрема Маріуполь.

Свідчення для доповіді були зібрані від сотень свідків, включаючи українських військовополонених та російських солдатів, які залишили службу. Під час численних візитів до України, слідчі ООН мали змогу провести опитування цих осіб.

У доповіді зазначається про систематичні тортури, які зазнавали ув'язнені, включаючи випадки жорстокого побиття та каліцтв. Один із затриманих ділиться своїм досвідом, згадуючи момент, коли біль ставав таким непереносним, що він благав про смерть. З іншого боку, російські дезертири розповідають про накази своїх командирів бути безжальними та жорстокими.

Доповідь також описує масові бомбардування, які забирали життя цивільних, а також випадки тортур, зґвалтувань, і вбивств серед мирного населення, і незаконну депортацію українських дітей до Росії. В документі наведено докази воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вказуючи на необхідність притягнення до відповідальності винних сторін.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також