Єврокомісія інвестує 500 млн євро у збільшення виробництва боєприпасів для підтримки України та країн ЄС
16:04 15.03.2024
265

Європейська комісія виділила 500 мільйонів євро для підтримки європейських компаній у збільшенні виробництва боєприпасів, що допоможе збільшити обсяги поставок в Україну та відновити запаси в країнах ЄС, за інформацією від Єврокомісії.

За даними, наданими Єврокомісією, очікується, що до кінця 2025 року Європа зможе виробляти до 2 мільйонів боєприпасів на рік завдяки Акту на підтримку виробництва боєприпасів (ASAP).

Для досягнення цієї мети, Комісія обрала 31 проект у п'яти ключових сферах: вибухові речовини, порох, снаряди, ракети, а також у сертифікації та відновленні. Загальний бюджет на ці проекти становить 513 мільйонів євро, з яких кошти надійдуть як з ЄС, так і з Норвегії, привертаючи додаткові інвестиції з промисловості на засадах співфінансування. Внаслідок цього, загальний обсяг інвестицій у виробничий ланцюг може досягти близько 1,4 мільярда євро.

Станом на січень 2024 року, завдяки цим зусиллям, європейські виробничі потужності з випуску 155-мм снарядів вже досягли показника в 1 мільйон одиниць на рік.

Фінансування в рамках ASAP спрямоване на посилення існуючих та створення нових виробничих потужностей по всьому ЄС, з метою забезпечення швидшого постачання боєприпасів та ракет в Європу. Грантові угоди з обраними учасниками проекту планується підписати в травні 2024 року.

Це оголошення Єврокомісії слідує за рішеннями Португалії про виділення 100 мільйонів євро на артилерійські боєприпаси для України та зобов’язанням Чехії придбати додаткові артилерійські снаряди в рамках своєї ініціативи, а також оголошенням про знахідку до 800 тисяч снарядів, готових до відправки в Україну за умови забезпечення фінансування.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також