КНДР провела третє ракетне випробування з початку року
16:02 14.01.2022
257

Північна Корея в п'ятницю, 14 січня, здійснила черговий запуск ракети у бік акваторії Японського моря. Про це повідомила берегова охорона Японії, передає ТАРС .

Запущена КНДР ракета могла бути балістичною, вважають у Міноборони Японії. Корейська ракета впала за межами виключної економічної зони Японії у Японському морі.

Нове випробування відбулося після накладання Сполученими Штатами Америки нових санкцій на п'ятьох людей, дотичних до розроблення програми балістичної зброї КНДР. У відповідь у Пхеньяні пообіцяли "ніколи не відмовлятися від свого права на самооборону".

У США вже прокоментували інцидент, зазначивши, що новий запуск не становить безпосередньої загрози для США, втім, лише підкреслює "дестабілізаційний вплив" ядерної програми КНДР.

Північна Корея захищає свої ракетні випробування як право на самооборону і заявила, що Сполучені Штати навмисне нагнітають ситуацію, запроваджуючи нові санкції, повідомили державні ЗМІ 14 січня з посиланням на Міністерство закордонних справ.

Адміністрація президента США Джо Байдена 12 січня запровадила перші санкції через програми озброєнь Північної Кореї після серії запусків ракет. Вашингтон закликав Раду безпеки ООН вжити заходів проти кількох північнокорейських посадовців та організацій, які звинувачуються у порушенні резолюцій Ради безпеки, що забороняють розробку Північною Кореєю ракет та ядерної зброї.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати ясно дали зрозуміти, що не мають ворожих намірів щодо Північної Кореї і готові розпочати переговори без попередніх умов, але будь-які випробування є «дестабілізуючими».

Автор: Павло Петрушко
Читайте також