Швейцарія інвестує понад 5 мільярдів євро у відновлення України до 2036 року
15:01 10.04.2024
252

Швейцарія зобов'язалася надати 5 мільярдів швейцарських франків (еквівалент понад 5 мільярдів євро) на підтримку відновлення України до 2036 року, як повідомляє прес-служба швейцарського уряду.

Цей крок демонструє "міцну солідарність" Швейцарії з Україною та її вклад у підтримку стабільності по всій Європі.

В рамках цього зобов'язання, планується спрямувати загальну суму в 5 мільярдів швейцарських франків на проекти відновлення до 2036 року. Перші 1,5 мільярда франків будуть виділені з бюджету міжнародного співробітництва до 2028 року як вираз солідарності з українцями, постраждалими від війни, та зусилля зі зміцнення стабільності в Європі, відповідно до повідомлення Федеральної ради Швейцарії.

Уряд Швейцарії вважає, що це фінансування допоможе обмежити міграційні потоки. Загальні витрати на реабілітаційні роботи оцінюються у приблизно 440 мільярдів швейцарських франків.

Водночас Швейцарія вже вкладається в проекти в Україні, спрямовані на відновлення зруйнованої інфраструктури в таких секторах як енергетика, дорожнє господарство та охорона здоров'я.

За оцінками Світового банку, для відбудови України потрібно близько 486 мільярдів доларів, що базується на спільному фінансовому аналізі, проведеному з фінансуванням від Швейцарії.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також