Біля берегів Шрі-Ланки тоне вантажне судно з хімікатами, яке горіло майже два тижні
12:05 03.06.2021
264

20 травня біля Шрі-Ланки запалав контейнеровоз MV X-Press Pearl, який прямував з Сінгапуру. У більшості контейнерів містяться хімічні речовини. За повідомленням ВВС, якщо судно потоне, сотні тонн нафти з паливних баків виллються в море, що призведе до екологічної катастрофи.

Військово-морські сили Шрі-Ланки та Індії спільними зусиллями намагалися загасити пожежу і запобігти загибелі судна, але їм заважали мусони. Море вже вимило на берег тонни пластика з контейнеровоза - влада називає ситуацію найбільшим забрудненням пляжів в історії держави.

Еколог Аджанта Перера підкреслила в коментарі ВВС, що затоплення судна призведе до «найгіршого екологічного сценарієм». За її словами, якщо контейнеровоз потоне з усіма хімічними речовинами на борту і нафтою, він знищить морське дно.

Повідомляється, що вже вжито надзвичайних заходів для захисту бухти Негомбо і прилеглих районів. Весь рибний промисел від Панадура до Негомбо був припинений.

Причиною загоряння судна вважають витік азотної кислоти. Глава управління Шрі-Ланки по захисту морського середовища Дхаршані Лахандапура, а також представники сінгапурської компанії X-Press Shipping стверджують, що екіпаж MV X-Press Pearl знав про витік азотної кислоти ще до того, як зайшов в територіальні води Шрі-Ланки. 25 травня міністр риботорговлі Шрі-Ланки Канчана Віджесекера повідомив про потужний вибух, що прогримів на судні.

Контейнеровоз перевозив 25 тонн висококоррозіонної кислоти, яку використовують при виробництві добрив і вибухових речовин. 25 членів екіпажу, включаючи громадян Індії, Китаю, Фінляндії та Росії, евакуйовані.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також