Тисячі людей покинули свої будинки в Демократичній Республіці Конго після виверження вулкана
13:01 23.05.2021
262

У Демократичній Республіці Конго почалося виверження великого вулкана Ньирагонго у міста Гома, де проживають близько 2 млн осіб. На вулицях були помічені охоплені панікою натовпу з матрацами та особистими речами, повідомляє BBC News.

Вулкан, розташований в 10 км (шість миль) від Гоми, востаннє виверження відбувалось у 2002 році, в результаті чого загинуло 250 людей, а 120 000 залишилися без даху над головою.

У перші години неділі багато жителів переправились через сусідній руандійський кордон, тоді як інші поїхали на більш високі території на захід від міста.

Натовп було помічено з матрацами та іншими речами, які тікали ще до оголошення уряду, яке прийшло через кілька годин після початку виверження.

Влада Руанди заявила, що близько 3000 людей офіційно переправилися з Гоми. Державні ЗМІ країни заявили, що їх розміщуватимуть у школах та місцях молитов.

Один з жителів Гоми, Річард Бахаті, сказав, що був у своєму будинку, коли почув крик. 

"Я вибрався і побачив, що небо червоне. Я так переживаю, так переживаю. Я пережив проблему з цим вулканом у 2002 році. Вулкан спустошив усі наші будинки та майно. Тому цього разу я знову боюся".

"Всі бояться, люди тікають. Ми дійсно не знаємо, що робити", - сказав місцевий житель Захарі Палуку агенції Associated Press.

 

На великих територіях не було електроенергії, і одна магістраль, яка з'єднує Гому з містом Бені, була охоплена лавою. Також надходили повідомлення про землетруси.

"Запах сірки. Вдалині ви можете побачити гігантське полум’я, що виходить з гори", - сказала жителька Карін Мбала агентству AFP.

Офіційний представник національного парку Вірунга, де розташований вулкан, зазначив що виверження було подібним до вибуху 2002 року і що всі, хто знаходиться біля аеропорту, повинні "евакуюватися без затримки".

Людям рекомендували зберігати спокій, але деякі скаржились на відсутність інформації від влади. Міністр зв'язку Патрік Муяй заявив у Twitter, що уряд обговорює "термінові заходи" після скликання прем'єр-міністром надзвичайної наради в столиці Кіншасі.

У подальшому оновленні пан Муяй заявив, що інтенсивність потоку лави сповільнилася, і оцінка гуманітарної ситуації триває.

Миротворча місія ООН у країні, Монуско, заявила, що виконує розвідувальні польоти над містом.

 

Читайте також