Україна закликає МОК позбавити ліцензій російських та білоруських борців на Олімпійські ігри
16:08 12.06.2024
253

Україна знову звернулась до Міжнародного олімпійського комітету із закликом позбавити російських та білоруських борців ліцензій на Олімпійські ігри. У листі, направленому до МОК, зазначені факти підтримки війни цими атлетами, передає Мінмолодьспорту.

Очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний, президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт та президент Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко надіслали спільного листа до Міжнародного олімпійського комітету у зв’язку з кваліфікацією на Париж-2024 представників росії та білорусі, які відкрито підтримують воєнні дії проти України.

"Федерація спортивної боротьби росії оголосила спортсменів, які візьмуть участь у Літніх Олімпійських іграх 2024 року. Звертаємо увагу, що зазначені спортсмени підтримують війну в Україні та політику російського диктатора, що не відповідає критеріям для отримання статусу індивідуального нейтрального атлета (AIN). Зокрема, це Дінара Кудаєва, Наталія Малишева, Ольга Хорошавцева та Ірина Курачкіна", - зазначено у повідомленні.

У листі наводяться факти підтримки війни цими атлетами. Підписанти просять врахувати цю інформацію та забезпечити запобігання участі російських та білоруських спортсменів, які є членами військових організацій або прихильниками війни проти України, в Олімпійських іграх.

Крім того, Україна наголосила, що вся російська та білоруська спортивна спільнота є інструментом державної політики країн-агресорів, і спортсмени з російським та білоруським громадянством не можуть відповідати критеріям для набуття статусу індивідуального нейтрального атлета (AIN). Це підриває основи міжнародного спортивного співтовариства та ставить під сумнів справедливість та неупередженість у спортивних змаганнях.

"Позиція України залишається непохитною: доки російські війська з підтримкою уряду білорусі продовжують свою жорстоку війну проти українського народу, необхідно запровадити заборону на участь російських та білоруських спортсменів у будь-яких міжнародних змаганнях у будь-якому статусі", - резюмували у відомстві.

Автор: Павло Перушко
Читайте також