Євросоюз виділяє Україні додаткові 205 млн євро гуманітарної допомоги
15:22 09.06.2022
253

Євросоюз виділяє додаткові 205 млн євро Україні у світлі зростаючих гуманітарних потреб на тлі російської агресії, що триває. Про допомогу повідомила у четвер пресслужба Єврокомісії.

"Понад 100 днів ми спостерігаємо непотрібні страждання та незлічені порушення міжнародного гуманітарного права. За часів кризи наш обов'язок - допомагати найбільш ураженим верствам населення. Ми швидко відреагували, значно розширивши нашу присутність в Україні. Завдяки цьому фінансуванню наші гуманітарні партнери надають їжу, воду, медичну допомогу, захист та грошову підтримку. Також ми тісно співпрацюємо з українською владою, щоб гарантувати, що допомога, яка надається країнами-членами ЄС, відповідає потребам, які постійно змінюються", - сказав європейський комісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич, який відвідує Україну у четвер. 

Зазначається, що Ленарчич відвідує Україну через різке зростання гуманітарних потреб. Ціль його візиту - зустрітися з гуманітарними організаціями та українськими чиновниками, аби допомогти у координації відповіді ЄС на ці потреби безпосередньо на місці.

У представництві ЄС поінформували, що загальне фінансування гуманітарної допомоги та сума нефінансової підтримки, яку ЄС надав Україні у відповідь на незаконне вторгнення Росії, перевищили EUR700 млн. EUR13 млн із цієї суми спрямовано на проєкти у сусідній Молдові. 

Так, зокрема, повідомляється, що всі 27 держав-членів ЄС, а також Туреччина, Норвегія та Північна Македонія вже надали понад 38 000 тонн допомоги, включаючи аптечки, продукти харчування, захисний одяг, а також стратегічне обладнання, таке як пожежні машини, мобільні шпиталі та енергоносії, які були доставлені в Україну, на суму 373 мільйони євро.

ЄС створив логістичні центри у сусідніх Польщі, Румунії та Словаччині для прискорення постачання.

Також повідомляється, що понад 500 пацієнтів з України, які потребують продовження лікування або термінової медичної допомоги, було переведено до європейських лікарень через Механізм цивільного захисту ЄС з України, Молдови та прикордонних країн.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також