ЄС розпочинає три нові проекти для підтримки наукової та інноваційної співпраці з Україною
18:03 20.12.2023
253

20 грудня Європейська комісія оголосила про старт трьох нових проектів, які мають на меті зміцнення науково-інноваційної співпраці між ЄС та Україною.

За повідомленням Єврокомісії, започатковано роботу нового офісу програми Horizon Europe у Києві та створено новий громадський хаб Європейського інституту інновацій та технологій (EIT). Окрім цього, в рамках програми Європейської ради з інновацій (EIC), виділено кошти для підтримки української deep tech спільноти.

Ці ініціативи були оголошені під час онлайн-заходу, який провела Єврокомісарка Іліана Іванова разом з віцепрем'єр-міністром України Михайлом Федоровим та міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим.

Новий офіс Horizon Europe спрямований на інформування української спільноти про можливості участі в науково-дослідних та інноваційних проектах програми ЄС.

Програма Європейської інноваційної ради (EIC4Ukraine) забезпечує підтримку української deep tech спільноти, надаючи 20 мільйонів євро українським стартапам для їх розвитку та інтеграції в європейську інноваційну екосистему. Через мережу європейських асоціацій стартапів планується підтримати понад 200 українських стартапів у галузі deep tech, кожен з яких може отримати до 60 тисяч євро на розвиток.

Громадський хаб Європейського інституту інновацій та технологій у Києві виступає як центральна точка доступу до інформації про можливості, які надає ЄС. Хаб, розміщений на базі Українського фонду стартапів, надасть українським інноваторам доступ до партнерів, ринків, тестових площадок, навчання та інвестицій.

Крім того, Україна отримала 150 мільйонів євро невідплатного гранту від ЄС на відновлення об'єктів, знищених під час військових дій.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також