Великобританія анонсує аналіз крові, який може виявити 50 видів раку
12:00 29.11.2020
359

Національна служба охорони здоров’я Великобританії (NHS) має випробувати простий аналіз крові, який може виявити понад 50 видів раку і, очікувано, може допомогти тисячам людей, дозволивши більш успішно лікувати хворобу на більш ранніх стадіях.

Аналіз крові Galleri, розроблений каліфорнійською медичною компанією Grail, буде тестований на 165 000 пацієнтах, що, за повідомленням NHS, було опубліковано в прес-релізі в п'ятницю.


Грааль, робота якого зосереджена на ранньому виявленні раку, підтримується інвесторами, включаючи мільярдера технологій Білла Гейтса та засновника Amazon Джеффа Безоса.

NHS England сподівається, що аналіз крові буде особливо корисним для виявлення типів раку, які в даний час важко діагностувати та лікувати на ранніх термінах.
"Раннє виявлення - особливо для таких важко піддаються лікуванню станів, як рак яєчників і підшлункової залози - може врятувати багато життів", - сказав керівник NHS Саймон Стівенс.
Щоденно у Великобританії понад у 1000 людей щорічно діагностують рак, додав він.

У пілотній програмі, яка розпочнеться в середині 2021 року, буде задіяно 165 000 людей, у тому числі 140 000 у віці від 50 до 79 років, які не мають симптомів, але щорічно будуть здавати аналізи крові протягом трьох років.
Решта 25 000 учасників будуть людьми з можливими симптомами раку, яким запропонують аналіз крові, щоб пришвидшити діагностику після направлення до лікарні, йдеться у повідомленні.

 

Автор: Єва Козаченко
Читайте також