Японське агентство нерухомості почало здавати квартири з датчиками, що визначають, чи живий орендар
20:02 17.10.2021
345

Японське агентство нерухомості R65 inc., яке допомагає знайти житло одиноким людям старше 65 років, почало встановлювати в будинках датчики, що аналізують використання електроенергії. Про це повідомляє Vice.

Датчики відстежують відхилення від звичного споживання електроенергії протягом більше 20 годин, жителю автоматично надходить дзвінок. Якщо він не відповідає, орендодавець отримує електронний лист.

Схожі пристрої почав використовувати і Tokyo Gas - основний постачальник газу і електроенергії в столиці Японії і її передмістях. З грудня компанія планує встановити такі датчики в більш ніж 70 тисяч будинків.

«Наші клієнти зізнаються, що вони не бояться померти самотньою смертю. Їх більше турбує, щоб їх тіла знайшли швидко і в хорошому стані », - розповів гендиректор R65 inc. Ре Ямамото. Тільки в 2018 році в Токіо зареєстрували понад 5,5 тисячі смертей самотніх людей.

В Японії будинках в яких помирають люди, називають «Дзікі Букка» (jiko bukken). Згідно із законом, протягом трьох років після смерті попереднього мешканця орендодавці зобов'язані повідомляти новим клієнтам про те, що в квартирі, померла людина.

Більш того, якщо самотнього померлого мешканця виявили не відразу, його тіло розкладається, і через це будинок важче очистити від плям і неприємного запаху. Це знижує ціну на житло на 10-20%. При самогубстві в квартирі ціна на неї зменшується на 30%, а при вбивстві та інших злочинах - на 50%.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також