Тіньове просування: TikTok таємно просуває контент російських пропагандистів
16:05 11.08.2022
256

Соцмережа TikTok китайської компанії ByteDance займається тіньовим просування контенту російських пропагандистів попри його заборону, про яку сама ж компанія повідомляла 6 травня.

Про це пише Wired з посилання на дослідження некомерційної організації Tracking Exposed.

Соцмережа призупинила публікацію нового контенту для користувачів із росії після того, як в рф ухвалили «закон про фейки», щоб приховати правдиву інформацію про війну проти України. Попри це платформа і після травня дозволяє пропагандистам завантажувати нове відео.

"Ми виявили, що контрольовані російським урядом ЗМІ просувають користувачам із Росії політичний і неполітичний контент через алгоритмічно рекомендовану сторінку "Для вас" (FYP), навіть якщо він не відображається в профілях користувачів, які його опублікували", – кажуть дослідники.

Фахівці Tracking Exposed з травня до липня «сиділи» у TikTok через VPN-сервіси з російських IP-адрес. Виявилося, якщо користувачі, які, наприклад стежать за акаунтом Sputnik, продовжують бачити новий контент вказаних пропагандистів у своїй стрічці. При цьому у профілі цього облікового запису нові відео не відображаються. А ось якщо з російських IP-адрес стежити за ВВС, то до нового контенту вже доступу немає. Така ж сама історія з великими розважальними та інформаційними ресурсами.

"Я ніколи не бачив платформи, яка б непрозоро рекламувала вміст, який вона публічно заборонила. Лише TikTok може пояснити, чому сторінка For You потайки просуває контент в Росії. 

Враховуючи, наскільки життєво важливим є потік інформації під час війни, TIkTok уже давно пора пояснити свою політику щодо контенту в Росії раз і назавжди", – сказав очільник дослідження Сальваторе Романо.

На прохання журналістів пояснити ситуацію представник TikTok Джеймі Фавацца заявив, що політика щодо надання послуг у росії «не змінилася».

"Тіньове просування" – це новий термін, який винайшли дослідники, що означає алгоритмічне просування контенту, який нібито заборонений на платформі.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також