Європа розглядає SpaceX Ілона Маска замість російських "Союзів"
17:43 12.08.2022
253

Європа шукає заміну для "Роскосмосу", який через війну в Україні опинився під санкціями. Одним з варіантів для співпраці є компанія SpaceX американського підприємця Ілона Маска.

Про це у коментарі Reuters заявив генеральний директор ESA Йозеф Ашбахер.

Європейське космічне агентство (ЄКА) почало попередні переговори зі SpaceX. Компанія може замінити російські ракети "Союз", які використовували для запуску космічних апаратів.

SpaceX стала ключовим претендентом поряд з Японією та Індією, але остаточні рішення залежать від невирішеного графіка запуску європейської ракети Ariane 6.

«Я сказав би, що ми обговорюємо два з половиною варіанти. Одним із них є SpaceX, це ясно. Ще одним можливо є Японія», — сказав агентству Reuters генеральний директор ЄКА Йозеф Ашбахер.

Як зазначає Reuters, досі Європа покладалася на три ракети: європейську Vega для малих вантажів, російський "Союз" для середніх і Ariane 5 (розроблений французькою Arianespace) для важких.

Запуск нового покоління Vega C відбувся минулого місяця, запуск Ariane 6 був відкладений до наступного року (точніша дата, за словами Ашбахера, стане відома в жовтні). Саме після запуску Ariane 6 ЄКА надасть міністрам 22 країн свій резервний план. Крім того, на запуск ракети нового покоління зараз очікує Японія.

«Ми, звичайно, маємо переконатися, що вони підходять. Це не те саме, що застрибнути в автобус», - сказав він.

Ашбахер розповів, що точніший графік запуску Ariane 6 стане яснішим до жовтня. Потім ЄКА завершить роботу над резервним планом, який буде представлений міністрам 22 країн агентства в листопаді.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також