Туреччина заблокувала початок переговорів щодо вступу Фінляндії та Швеції до НАТО
19:01 18.05.2022
255

Туреччина заблокувала початкове рішення НАТО опрацювати заявки Фінляндії та Швеції про приєднання до Альянсу, поставивши під сумнів надії на швидкий вступ двох скандинавських країн.

Про це пише Financial Times із посиланням на джерела.

«Посли НАТО зустрілися в середу з метою розпочати переговори про вступ у той самий день, коли Фінляндія та Швеція подали свої заявки, але опозиція Анкари припинила будь-яке голосування», - повідомляє видання.

Вказується, що це відтермінування викликає сумніви в тому, що НАТО зможе затвердити перший етап схвалення заявок Фінляндії та Швеції протягом одного-двох тижнів, як раніше зазначив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Це також створює основу для кількох днів інтенсивної дипломатії між США, Туреччиною, Фінляндією та Швецією щодо цього питання», - вказує видання.

Посилаючись на неназваного турецького посадовця, видання зазначає, що Анкара загальмувала процес, але Туреччина не виключає перспективи приєднання Швеції та Фінляндії.

«Ми не кажемо, що вони не можуть бути членами НАТО… Просто ми повинні бути на одній хвилі, на одній сторінці щодо загрози, з якою стикаємося», – сказав посадовець.

За його словами, Туреччина хоче домовитися і досягти згоди, аби переговори про членство почалися.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також