У Білорусі зі шкільної програми виключили твори нобелівської лауреатки Алексієвич
19:01 09.08.2021
271

У вересні минулого року Світлана Алексієвич, яка входила до президії координаційної ради білоруської опозиції, покинула республіку.

Міністерство освіти Білорусі виключило зі шкільної програми з російської літератури для 11-х класів твори Володимира Набокова, Олександра Солженіцина і Світлани Алексієвич. Нову навчальну програму затвердили 21 червня.

Згідно старій програмі, прийнятій у 2017 році і що діяла в 2020-му, повість Солженіцина «Один день Івана Денисовича» в школах вивчали три навчальні години, а в списку книг для додаткового читання була розповідь «Матренин двір». У список творів для додаткового читання також входили інші роботи Солженіцина - романи «Архіпелаг ГУЛАГ» і «Раковий корпус».

Як зазначає «Медіазона. Білорусь », в новому списку літератури в розділі «Місце і роль в літературному процесі дисидентської літератури» залишилися тільки роботи Віктора Некрасова.

З програми «Російськомовна література Білорусі», розділу «Проза. Людина і війна », прибрали книгу лауреата Нобелівської премії з літератури (2015) Світлани Алексієвич «Останні свідки». У новій програмі залишилися тільки голова Спілки письменників Білорусі Микола Чергінець і секретар Союзу Сергій Трахіменок.

У вересні минулого року Світлана Алексієвич, член президії Координаційної ради білоруської опозиції, покинула республіку «у своїх особистих справах». Раніше в Білорусі порушили кримінальну справу про заклики до захоплення державної влади через створення КС опозиції.

З семи членів президії КС опозиції п'ятеро або затримані, або насильно вивезені за кордон. Світлану Алексієвич не затримували, але викликали на допит в якості свідка.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також