УДАР Віталія Кличка: "Виділені кошти на освіту варто спрямувати на збереження робочих місць для викладачів, яких масово звільняють"
16:30 21.09.2021
276

8 вересня Бюджетний комітет Верховної Ради ухвалив рішення про виділення понад 70 мільйонів гривень на реалізацію нових освітніх проєктів. Зокрема на фінансування створення нового державного університету планують витрати з державного бюджету щонайменше 7,2 млрд грн. Водночас на початку вересня з’явилася резонансна новина, що згідно з рішенням МОН у вищих навчальних закладах різних українських міст звільняють велику кількість викладачів та інших співробітників або ж переводять їх на півставки.

 «Саме освіта, її якість та доступність визначає майбутнє сильної та розвиненої України. Проте влада, замість впровадження комплексних змін в українській освіті, намагається скоротити фінансування державних закладів вищої освіти, що призведе до різкого скорочення фінансування держзамовлення. А відтак, до аврального звільнення викладачів та скорочення освітньо-наукових програм»,- зазначає Голова Вінницької обласної організації Політичної партії «Удар Віталія Кличка».

Геннадій Віталійович констатує, що головним мірилом у перетворенні освітньої сфери має бути якісна та доступна освіта Людини, кожного українця. Ми маємо прагнути забезпечити гідні умови для життя молодих українців. Щоб в Україні залишилися працювати та створили сім’ї найбільш освічені, найбільш працездатні, найбільш активні люди. Наше завдання – зробити Вінниччину та Україною комфортною для наступних поколінь.

Окрім того, державні програми мають насамперед орієнтуватися на теперішнє. Тут і зараз підтримати українську молодь. Забезпечити можливість отримати якісну освіту, отримати підтримку інноваційних стартапів. Втримати, а вірніше – змотивувати молодь не лише залишитися у країні, а й активно долучатися до її розбудови.

«УДАР Віталія Кличка» та Голова Вінницької обласної організації Політичної партії «Удар Віталія Кличка»  Геннадій Ткачук наполягають, що виключно комплексне перетворення освіти дозволить досягти успіху для майбутнього України. А для цього необхідно додаткові кошти, що виділені на освіту, спрямувати на реальні перетворення системи освіти та на розвиток існуючих закладів вищої освіти України.

Зокрема в УДАРі виокремлюють головні кроки, які наблизять українську освіту до якісних змін. Для цього необхідно:

  • довести наукомісткість валового внутрішнього продукту щонайменше до 2%.
  • інтегрувати стратегії розвитку освіти і науки, посилити наукову складову в діяльності університетів, створити мережі дослідницьких університетів, в яких фінансування наукових досліджень складатиме не менше третини загального бюджету.
  • зберегти та модернізувати інтелектуальний та матеріально-технічний потенціал самоврядної академічної науки, посилити інтеграцію зусиль академічної, університетської та галузевої науки задля виконання пріоритетних державних завдань.
  • сформувати систему ефективної координації фундаментальних і прикладних наукових досліджень у різних секторах науки.
  • створити на базі Державного фонду фундаментальних досліджень Національного наукового фонду для фінансування пріоритетних досліджень у сфері точних, природничих та соціогуманітарних наук на конкурсній основі, із дотриманням прозорості та звітності його діяльності, забезпечити бюджет Національного наукового фонду в обсягах, не менших 10% загального обсягу фінансування науки.
  • розширити реальну автономію вищих навчальних закладів, закріпити на законодавчому рівні гарантії цієї автономії (у тому числі й права університетів самостійно розпоряджатися заробленими коштами), розвивати студентське та учнівське самоврядування, здійснювати політику державно-громадського партнерства у сфері освіти та науки.
  • надати підтримку для міжнародного освітнього та науково-технічного обміну.
  • підвищити суспільний престиж праці освітян та науковців. Зокрема й шляхом забезпечення гідного матеріального статусу, державної підтримки наукової та освітянської молоді через систему грантів тощо.
Автор: Даша Драгоманова
Читайте також