Українців попередили про зростання цін на "молочку" на 15-20%
17:47 06.09.2016

За словами аналітика, на ціну молочних продуктів вплине девальвація гривні, здорожчення послуг на електроенергію та зростання закупівельних цін на молоко.

"Наразі закупівельні ціни на молоко активно зростають і така тенденція буде спостерігатися в найближчому майбутньому. На кінець серпня кілограм молока екстра ґатунку вже коштує близько 6 грн, а в розпал осіннього періоду може досягти і 8-9 грн/кг", - розповіла аналітик АВМ Яна Музиченко.

При цьому, за її словами, роздрібні ціни на молочні продукти можуть підскочити на 15-20%. Справа в тому, що дорожчання сировини лише один фактор в ланцюгу ціноутворення.

"Крім того, всі очікують зростання комунальних послуг. Впершу чергу електроенергії. До того ж, як передбачає НБУ Україну чекає чергова хвиля девальвації. Як відомо, основна частка комплектуючих, заквасок та ферментів, які використовують у переробці імпортні. Це у свою чергу вагомо вплине на собівартість кінцевого продукту", - зазначає експерт.

За прогнозами аналітика вже цієї осені у магазинах молоко 2,5% жирності в дешевій упаковці буде коштувати 16,20 гривні за кілограм, кефір, також в дешевій упаковці, близько 21 грн за кг, масло 82% жирності - 155-160 грн за кг, а спред (72,5%) - 67-70 грн за кг.

Раніше голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрій Дикун попереджав, що восени будуть зростати закупівельні ціни на молоко.

Читайте також