АМКУ оштрафував українську компанiї майже на 300 мiльйонiв
20:36 21.12.2021
257

АМКУ оштрафовав три компанiї групи Roshen на загальну суму 283,6 мiльйона гривень. За iнформацiєю пресслужби вiдомства рiшення було прийнято через зловживання монопольним становищем на ринку патоки.

Зазначається, що ранiше регулятор заявляв, що монопольне положення Roshen на ринку патоки виникло у 2018 роцi, коли Росiя заборонила її iмпорт.

Пiсля цього, у 2018-2020 роках, група Roshen була єдиним в Українi виробником патоки. Цiни на неї на ринку, стверджує АМКУ, змiнювалися Roshen «безсистемно», а в деяких випадках група продавала свiй товар за ексклюзивно низькими цiнами – ймовiрно, щоб не допустити переходу покупцiв до конкурента з Росiї та схiдних областей України.

Така вiдсутнiсть зрозумiлого механiзму формування цiни на товар та умов отримання знижок для одних контрагентiв може створювати переваги для iнших, якi, на вiдмiну вiд перших, мають чiтке розумiння щодо цiн та обсягiв придбання товару, – вважають в АМКУ.

Крiм того, регулятор стверджує, що Roshen змiнювала умови в договорах iз покупцями патоки «без об’єктивно виправданих на те причин: порядок замовлення та погодження поставок товару, умови оплати товару, санкцiй тощо».

Таким чином, АМКУ виявив два порушення групи Roshen:

  • необґрунтоване пiдвищення цiн на патоку й сиропи протягом квiтня-червня 2018 року, лютого-березня 2019 року та у жовтнi 2020 року;
  • встановлення протягом 2018-2020 рокiв рiзних умов до рiвнозначних угод з покупцями цього товару без обґрунтованих причин.

На три компанiї групи АМКУ наклав штрафи в розмiрi 210,2 мiльйона гривень, 47,6 мiльйона гривень i майже 26 мiльйона гривень. Крiм того, компанiї протягом двох мiсяцiв повиннi припинити вказанi порушення.

Нагадаємо, ранiше пресслужба Roshen вiдкидала звинувачення i стверджувала, що не має стосунку до виробництва патоки.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також