Кличко: Сьогодні Київ представить у Барселоні історію та культуру України
14:30 22.09.2023
259

Сьогодні у Барселоні Київ представить історію та культуру України. Столиця України стала гостем і учасником щорічного фестивалю La Mercè – головного свята Барселони. Ввечері фестиваль відкриватимуть ходою українські велетні-фігури княгині Ольги та князя Володимира. Про це мер Києва Віталій Кличко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Уперше в Барселоні будуть представлені ляльки-велетні міста-гостя фестивалю. Бо зазвичай це – постаті, повʼязані з місцевою культурою та історією. Рік ми працювали з мерією Барселони і готувалися. І сьогодні ввечері грандіозний фестиваль відкриватимуть ходою українські велетні-фігури княгині Ольги та князя Володимира. – Образи постатей, які творили історію розвитку нашої держави. Історію, яку намагається вкрасти і знищити росія, – зазначив мер Києва, – Київські велетні виготовлені за нашими ескізами каталонськими майстрами. І відкриють свято Барселони під музичний супровід Козацького маршу у виконанні каталонських музикантів. А також під танок Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня», – написав Віталій Кличко.

Під час презентації велетнів у мерії Барселони Кличко нагадав, що Княгиня Ольга та князь Володимир були правителями Київської Русі, однієї з найбільш розвинутих держав у Європі в 9-10 століттях. Тоді, своєю політикою і реформами, вони зміцнювали Київську Русь. Княгиня Ольга – першою офіційно відвідала Константинополь і прийняла там християнство. А її онук Володимир – князь, який потім хрестив Київську Русь і привів її до християнської цивілізації.

«Ці історичні постаті мали великий вплив на розвиток та становлення України. Їхня незламність, мудрість та прогресивність завжди були орієнтирами. Бо боролись вони за єдність, незалежність та процвітання нашої держави. За це сьогодні героїчно бʼються і сучасні українці, віддаючи життя в боротьбі за свою гідність, за волю й державність України. І ми переможемо! Ми памʼятаємо нашу славетну історію. І ментально, географічно, історично – ми європейці! І це є наш цивілізаційний вибір, який ми відстоюємо в страшній війні», – наголосив під час виступу в мерії Барселони Кличко.

Віталій Кличко подякував меру міста Барселони Жауме Коллбоні за підтримку і допомогу нашому місту й Україні. За те, що Барселона передала Києву пожежні авто і спорядження, електрогенератори, санітарне обладнання. А також місто прийняло і тисячі українських біженців. Мер Києва подякував очільнику Барселони і за можливість представити на такому грандіозному фестивалі самобутню культуру та давню історію України.

Нагадаємо, рік тому, під час фестивалю La Mercè, мери Києва та Барселони підписали угоду про побратимство двох міст.

 

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також