Негода і обстріли знеструмили понад 200 населених пунктів в Україні: застосовуються обмеження на електропостачання
13:19 05.06.2024
252

Сьогодні в Україні застосовуються обмеження на електропостачання протягом доби. Через негоду знеструмлено 200 населених пунктів. На шахтах Донеччини через обстріл під землею залишалися понад 300 працівників, які наразі вийшли на поверхню. Про це повідомило Міненерго у середу.

Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з енергосистем Румунії та Польщі у години вечірнього максимуму споживання. Через різке збільшення обсягів споживання електроенергії та дефіцит в енергосистемі після масованих російських атак, застосовувалися графіки аварійних відключень електроенергії.

Сьогодні обмеження побутових та промислових споживачів застосовуються протягом доби на всій території України.

У Донецькій області через ворожий обстріл було відключено повітряну лінію обленерго, що призвело до знеструмлення підстанцій та шахт. Загалом під землею перебувало 317 працівників, які вийшли на поверхню після закінчення зміни, і всіх споживачів було заживлено.

Через негоду, включаючи зливи, град та сильний вітер, залишаються знеструмленими близько 230 населених пунктів, найбільше з них – понад 100 – у Хмельницькій області.

На Львівщині на одній з високовольтних підстанцій через технологічні причини сталося загоряння обладнання. Внаслідок цього підстанція була знеструмлена, а пожежу гасили співробітники ДСНС.

На Київщині вимикалася високовольтна повітряна лінія, точки пошкодження якої розташовані на території Білорусі, але лінію було включено в роботу.

На Івано-Франківщині та в Чернігівській області знеструмлювалися повітряні лінії обленерго, залишаючи побутових споживачів без напруги, але всі були заживлені.

У Сумській області через технологічне порушення відключалася повітряна лінія обленерго, що призвело до знеструмлення побутових споживачів та місцевої промисловості в Сумській та Харківській областях.

На одній із шахт Донеччини через травми загинув 21-річний працівник (машиніст підземних установок). На Івано-Франківщині місцевий мешканець загинув від ураження струмом, зрізаючи дерево, яке впало на провід повітряної лінії.

Сьогодні на Дніпропетровщині через технологічне порушення на одній з підстанцій були знеструмлені дві шахти, але людей на поверхню не виводили, і підприємства були невдовзі заживлені.

Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС становить 15,21 м, що достатньо для забезпечення потреб станції.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також