Новий український правопис: остаточний варіант буде оприлюднений наприкінці року
14:46 03.06.2024
258

Новий український правопис ще перебуває на стадії доопрацювання, а остаточний варіант планують оприлюднити наприкінці цього року. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповів директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко.

"Інститут української мови зараз працює над усуненням усіх недоліків у правописі. Ми готуємо текст, який відповідатиме сучасним потребам," – зазначив Гриценко.

Він також пояснив, що новий правопис має бути скорочений, видаливши самоочевидні речі, які краще залишити в орфографічному словнику. Словник стане додатком до правопису, де будуть наведені складні форми для зручного пошуку.

Відповідно до чинного законодавства, доопрацьований правопис буде передано комісії з мовних стандартів для затвердження. Цього разу процес не буде пов'язаний з Кабміном, Міністерством освіти або Національною академією наук.

На запитання щодо строків завершення редагування, Гриценко відповів, що це актуальне питання, і найкраще не дискутувати на цю тему до готовності остаточного варіанту, який очікується до кінця поточного року.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також