Перший Саміт миру: участь підтвердили 107 країн, але Китай і Саудівська Аравія ігнорують захід
16:32 03.06.2024
430

Перший Саміт миру відбудеться 15-16 червня на швейцарському курорті Бюргеншток. На сьогодні участь у саміті підтвердили 107 країн та міжнародних організацій, але Китай і Саудівська Аравія, на які Україна дуже розраховувала, вирішили не брати участь у форумі.

Китай відмовився від участі через те, що росія не була запрошена. Саудівська Аравія, ймовірно, солідарна з Китаєм. Пакистан розглядає участь, але може пропустити саміт через політику нейтралітету. Угорщина все ще не прийняла остаточного рішення.

Два тижні тому президент Володимир Зеленський запросив китайського лідера Сі Цзіньпіна на саміт, але Китай відмовився, вимагаючи присутності Росії на заході. МЗС Китаю заявило, що продовжить сприяти миру по-своєму, підтримуючи комунікацію з усіма сторонами.

Саудівська Аравія, яка раніше виступала посередником у питаннях обміну полоненими, також вирішила не брати участь у саміті через відсутність росії. Офіційного підтвердження від Ер-Ріяда наразі немає.

Пакистан, вперше запрошений на подібну конференцію, може пропустити саміт через свою нейтральну позицію щодо російсько-української війни. Однак остаточного рішення ще не ухвалено.

Угорщина, за словами міністра закордонних справ Петера Сійярто, ще не визначилася з участю, оскільки вважає, що мирний саміт має сенс лише за присутності обох сторін конфлікту.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також