Пол лінч стає лауреатом Букерівської премії 2023: роман "Пісня пророка" і його сучасний відлуння
11:53 27.11.2023
268

Цьогорічна Букерівська премія, одна з найпрестижніших літературних нагород, оголосила свого лауреата – ірландського письменника Пола Лінча, 46-річного автора роману "Пісня пророка" (Prophet Song). Серед шести претендентів саме Лінч став володарем цієї нагороди.

У цьому своєму п'ятому творі, ірландський письменник створив альтернативний світ, дія якого відбувається у тоталітарному Дубліні. Історія роману розгортається навколо таємної поліції, яка зникла мікробіолога Айліш Стака, високопосадовця Спілки вчителів Ірландії та його таємної зникнення, подібного до сотень інших ірландців.

Лінч зізнавався, що під час написання цієї книги був впливований подіями у Сирії, проблемами біженців та діями Заходу. Він намагався занурити читачів у сучасний хаос, розкриваючи проблеми західних демократій та кризи у Сирії, інтенсивно працюючи, щоб спонукати читачів почувати й переживати події, описані у його книзі.

Сам процес написання тривав чотири роки, причому Лінч розповідав, що його син Еліот з'явився на світ, коли він саме починав роботу над цією книгою. Щоденно автор працював над книгою, додаваючи кілька сотень слів, і проводив дослідження на ходу, намагаючись викликати відчуття реалізму та відвертості у своїх оповіданнях.

Голова журі Букерівської премії, Есі Едуґян, зауважила, що "Пісня пророка" відображає сучасні соціальні та політичні турботи. Ця книга захоплює з перших сторінок, викликаючи відчуття напруги та клаустрофобії у читачів.

Цьогорічна нагорода Букерівської премії підкреслює важливість літератури як інструменту, який відкриває та відображає складні проблеми та аспекти сучасного світу.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також