Тимчасова слідча комісія опублікувала проміжний звіт з розслідування про "вагнерівців"
09:32 17.11.2021
418

ТСК Верховної Ради оприлюднила проміжний звіт, у якому підтвердила проведення "спецоперації" щодо затримання членів ПВК "Вагнер" та заперечила витік інформації з української сторони

"ТСК встановлено, що поняття "спецоперація", про яке йде мова в численних публікаціях ЗМІ в контексті так званої "справи вагнерівців", не вживається в термінології розвідувальних органів України. Це є виключно специфікою діяльності правоохоронних органів та регулюється відповідними нормативно-правовими актами. Натомість розвідувальні органи в своїй діяльності вживають термін "спеціальний (активний) захід", - йдеться у звіті.

Головне:

  •  Хто зірвав спецоперацію — не встановлено: підтвердження того, що це був президент України ТСК, не знайшла, а голова ВП Єрмак не мав таких повноважень;
  • Порошенко не міг санкціонувати "активний захід" щодо ПВК, оскільки він розпочався наприкінці червня 2020 року;
  • Однією з причин зриву спецоперації із затримання "вагнерівців" є робота білоруських спецслужб;
  • РФ проводила спецоперацію з дезінформації проти України з метою подати роботу українських спецслужб у негативному світлі.

За словами Мар'яни Безуглої, документ складався, зокрема, з матеріалів, наданих українській стороні виданням Bellingcat, яке пообіцяло випустити свій звіт вже цього тижня.

Водночас дослідник міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Арік Толер розповів, що вже сьогодни 17 листопада вийде матеріал про розслідування зірваної операції із затримання "вагнерівців"

Автор: Анна Макарчук
Читайте також