Українська поліція передає заявки про колаборантів до Інтерполу, що переховуються в Європі
10:05 15.07.2023
257

Національна поліція України розпочала процес передачі заявок до Інтерполу щодо колаборантів, які втекли до країн Європейського Союзу.

За повідомленням Сергія Болвінова, начальника слідчого управління ГУНП в Харківській області, не всі колаборанти шукають притулку в Росії. Деякі з них приховуються в Європі, видаючи себе за українців, які постраждали внаслідок війни.

"Тому ми вирішили встановити їх місцезнаходження та передавати заявки до Інтерполу. Ми повідомляємо своїм зарубіжним колегам, що ці особи не є "жертвами війни" або політичними біженцями, якими вони намагаються виглядати, але є підозрюваними у вчиненні кримінальних злочинів в Україні", - заявив він.

Болвінов підкреслив, що це юридично обґрунтована підстава для повернення їх на територію України та судового переслідування згідно з нашим законодавством.

"Українці, які надають інформацію про місцезнаходження втікачів-колаборантів, допомагають нам виявити їх. Вони є справжніми патріотами України", - додав він.

На даний момент Інтерполу було передано інформацію про 25 таких втікачів.

Колаборанти в Україні Вже з початку 2014 року, ще до повномасштабного вторгнення, деякі українці вступили в співпрацю з росіянами на окупованих територіях. Зараз такі особи можуть допомагати російському режиму, передавати інформацію про позиції Збройних Сил України, керувати окупаційними структурами влади та вчиняти інші злочини.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також