МОЗ України анонсує створення центрів ментального здоров'я у кожній кластерній лікарні
20:35 17.01.2024
303

Український міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко оголосив про плани створення центрів ментального здоров'я в кожній кластерній лікарні країни. Ці центри будуть надавати психологічну підтримку пацієнтам та стануть частиною структур лікарень.

Ляшко заявив про це на брифінгу 17 січня, підкреслюючи, що пацієнти вже мають можливість звертатися до сімейних лікарів з питаннями щодо психічного здоров’я.

"Ми рухаємося на новий рівень медичної системи, створюючи центри ментального здоров’я в кожній кластерній лікарні. Там будуть працювати психологи та психотерапевти. В програмі медичних гарантій на 2024 рік передбачено формування команд ментального здоров’я у медичних закладах", - розказав міністр.

Міністерство також оголосило, що госпітальна мережа вже готова до реалізації цього плану і ведуться переговори з медзакладами. Після підписання угод, Національна служба здоров’я України оприлюднить інформацію про доступні центри.

Ляшко зазначив, що інші лікарні також можуть створити центри ментального здоров’я, якщо вони відповідатимуть вимогам НСЗУ. В майбутньому планується розширення сфери ментального здоров’я, включно з психологічною реабілітацією.

Міністр також повідомив про збільшення кількості бюджетних місць на спеціальність "клінічна психологія" в університетах у 2023-2024 навчальному році та важливість проходження курсу mhGap випускниками медичних ЗВО. Цей курс, розроблений ВООЗ, допомагає виявляти та лікувати поширені психічні розлади.

Крім того, планується запуск школи супервізорів для роботи з сімейними лікарями у сфері психічного здоров'я.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також