В Україні викрили міжнародну групу фішерів, які привласнили понад 160 мільйонів гривень
16:15 21.06.2024
269

Міжнародне злочинне угруповання, що використовувало понад 100 фішингових вебсайтів для отримання даних банківських карток іноземних громадян, було викрито співробітниками Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та правоохоронцями Чеської Республіки. Злочинці, отримавши доступ до банківських рахунків, привласнювали кошти. Від їхніх дій постраждало понад тисячу осіб.

Частина фігурантів, які проживають в Україні, створили більше 100 фішингових сайтів, орієнтованих на європейських користувачів. На цих сайтах пропонували товари за цінами нижче ринкових, і дані банківських карток, які клієнти вводили для оплати, автоматично ставали відомі зловмисникам. Згодом шахраї привласнювали гроші з рахунків потерпілих.

Для реалізації шахрайської схеми фігуранти організували два call-центри у Вінниці та Львові, залучивши операторів, які переконували клієнтів здійснювати покупки.

На цей момент встановлено понад 1000 потерпілих з Чехії, Польщі, Франції, Іспанії, Португалії та інших європейських країн. Загальна сума збитків перевищує 160 мільйонів гривень.

Правоохоронці провели понад 30 обшуків у місцях проживання фігурантів, їхніх автомобілях та у приміщеннях call-центрів. Було вилучено мобільні телефони, SIM-картки та комп’ютерну техніку, що використовувались у протиправній діяльності. До слідчих дій також залучались працівники СБУ.

Розпочато кримінальне провадження за статтями 190 (Шахрайство) та 255 (Створення, керівництво злочинною організацією) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Двом організаторам оголошено підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. На території Євросоюзу затримано ще 10 учасників групи.

Після проведення необхідних експертиз буде надана правова кваліфікація діям інших учасників угруповання. Слідчі дії тривають під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також