Великий крок назад: одне з найвпливовіших видань США The New York Times написало про зростаючий тиск та політичне втручання у роботу ЗМІ в Україні
19:56 18.06.2024
257

Низка нещодавніх випадків вказує на дедалі більш обмежене середовище для репортерської діяльності.

Журналісти та групи, що займаються моніtорингом свободи преси, б'ють на сполох через те, що, за їхніми словами, за часів правління Зеленського в Україні посилюються обмеження ЗМІ, які виходять за межі потреб країни у воєнний час.

Зусилля уряду з контролю над ЗМІ спрямовані на обмеження позитивного висвітлення діяльності опозиції та придушення негативного висвітлення діяльності уряду і військових.

Журналісти держагентства "Укрінформ" наприкінці минулого року отримали від свого керівництва список опозиційних діячів і депутатів, позначених як "небажані" для цитування в статтях. Ексзаступник директора "Укрінформу", цього року подала у відставку через політичне втручання.

Влада також має іноді напружені стосунки із західними ЗМІ, зокрема з The Times. Після критичних репортажів влада відкликала військові перепустки для журналістів кількох видань, хоча пізніше їх було відновлено.

Незважаючи на тиск, українські журналісти отримали сенсаційні матеріали, зокрема про корупцію, які призвели до відставок і арештів.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також