В Україні кількість діагнозів ПТСР майже подвоїлася у 2024 році
13:09 20.06.2024
254

В Україні кількість діагнозів посттравматичного стресового розладу (ПТСР) майже подвоїлася, з трьох тисяч до майже восьми тисяч за перші два квартали 2024 року. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв’ю ВВС.

"За кількістю встановлених діагнозів ПТСР ми бачимо зростання майже вдвічі - з трьох тисяч до майже восьми тисяч. За перші два квартали 2024 року ми маємо стільки ж звернень, як у 2021-му за рік," - зазначив Ляшко.

Міністр також підкреслив, що в Україні немає культури звернення до психолога. Це питання вирішується в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?", щоб зробити звернення до психолога нормою.

"Ми рекомендували сімейним лікарям пройти курс навчання, який дозволяє їм виявляти проблеми ментального здоров'я та на базовому етапі допомагати з ними справлятися. У разі потреби направляти людину на більш професійну психіатричну чи психологічну допомогу. За минулий рік було понад 300 тисяч звернень. Ці курси пройшли вже понад 45 тисяч медичних працівників," - додав Ляшко.

Міністр також зазначив, що в Україні бракує лікарів, і до 2030 року прогнозується дефіцит медичних працівників на глобальному рівні.

У 2023 році в електронній системі охорони здоров'я України було зафіксовано 23 000 діагнозів ПТСР.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також