Віагра може зменшити ризик ранньої смерті від серцевих захворювань на 25 відсотків
14:36 22.05.2023
276

Ті, хто приймає ліки від еректильної дисфункції, такі як "Віагра", можуть відчути додаткову користь для здоров’я, окрім допомоги у сексуальній активності.

Велике дослідження, опубліковане 13 січня в Journal of Sexual Medicine, показало, що чоловіки, які регулярно приймали певний тип ліків від еректильної дисфункції (ЕД), мали на 25 відсотків менше шансів померти передчасно, ніж чоловіки з ЕД, які не приймали ці таблетки.

Дослідники проаналізували медичні картки понад 70 000 чоловіків з еректильною дисфункцією та виявили, що ті, кому призначали Віагру https://india-pharm.com/ua/viagra.html (силденафіл), Сіаліс (тадалафіл), Левітру (варденафіл) або подібні препарати, які називаються інгібіторами фосфодіестерази типу 5 (ФДЕ-5), також мали :

  • на 39 відсотків нижчий рівень смертності через серцеві захворювання
  • на 22 відсотки нижчий рівень смертності через нестабільну стенокардію (коли серце не отримує достатнього кровотоку та кисню)
  • на 17 відсотків нижчий рівень серцевої недостатності
  • на 15 відсотків нижчий рівень потреби в процедурах реваскуляризації, таких як ангіопластика (процедура відкриття заблокованих артерій), стентування та шунтування
  • на 13 відсотків нижчий рівень серйозних несприятливих серцево-судинних подій, таких як інсульт та інфаркт

«У всіх цих кінцевих точках ті чоловіки з ЕД, які застосовували інгібітори ФДЕ-5, продемонстрували значний зв’язок із нижчими показниками багатьох із цих несприятливих подій або тенденціями в правильному напрямку, що свідчить про можливий захисний ефект», — говорить провідний дослідник. , Роберт Клонер, доктор медичних наук, директор Інституту серцево-судинних досліджень при Хантінгтонських медичних дослідницьких інститутах у Пасадені, штат Каліфорнія, і професор медицини відділу серцево-судинних захворювань у Школі медицини Кека USC.

Хоча дослідження демонструє зв’язок між інгібіторами PDE-5 і серцевою користю, автори підкреслюють, що результати не доводять, що ці препарати покращують здоров’я серця. Для встановлення такого причинно-наслідкового зв’язку знадобляться широкомасштабні клінічні випробування.

Нове дослідження більш масштабне, ніж попередні дослідження

Минулі дослідження показали, що інгібітори ФДЕ-5 можуть зміцнити здоров’я серця. У деяких попередніх дослідженнях, за словами доктора Клонера, досліджувалися підгрупи пацієнтів, наприклад, хворі на діабет і серцеві напади.

Нове дослідження відрізнялося тим, що розглядало дуже великий набір даних із загальної популяції чоловіків з ЕД у Сполучених Штатах. Аналіз також враховував більшість серцево-судинних кризів, включаючи смерть від серцево-судинних причин (нестабільна стенокардія, серцева недостатність, інсульт, інфаркт, необхідність коронарної реваскуляризації), а також смерть через будь-яку причину.

На відміну від попередніх досліджень, поточне дослідження показало, що суб’єкти, які отримували найвищі дози ліків від ЕД, мали значно нижчий рівень серцево-судинних кризів, ніж ті, хто отримував найнижчі дози.

Середній вік чоловіків у дослідженні становив 52 роки, і в кожного з них була діагностована еректильна дисфункція між 2006 і 2020 роками.

Ліки від ЕД можуть покращити здатність кровоносних судин розширюватися, знімаючи навантаження з серця

Клонер каже, що було показано, що інгібітори ФДЕ-5 покращують здатність кровоносних судин розширюватися та покращують функцію внутрішньої оболонки кровоносних судин.

«Невелике зниження артеріального тиску, пов’язане з цими препаратами, може з часом мати захисний ефект і зняти частину навантаження з серця та зменшити тенденцію до розвитку атеросклерозу», — говорить Клонер, маючи на увазі накопичення бляшок в артеріях. «Є деякі дослідження, які свідчать про те, що [ліки] можуть мати антитромбоцитарну дію, що може допомогти запобігти утворенню тромбів».

Він додає, що деякі дослідження показують, що ці ліки також можуть захищати клітини серця від низького коронарного кровотоку або зменшувати запалення.

Оскільки інгібітори ФДЕ-5 зазвичай використовуються для лікування легеневої гіпертензії як у чоловіків, так і у жінок, Клонер хотів би, щоб у майбутньому дослідження оцінювали ці препарати у жінок і чоловіків без ЕД. В Україні є можливість придбати найякісніші ліки даного класу в інтернет-магазині India Pharm з доставкою.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також