Вищі органи аудиту України, Польщі, Чехії та Словаччини підтримали міжнародний аудит щодо права на освіту українських дітей у Європі
16:06 01.08.2024
255

Вищі органи аудиту України, Польщі, Чехії та Словаччини підтримали проведення міжнародного координованого аудиту щодо забезпечення права на освіту українських дітей у школах країн Європи, повідомляє Рахункова палата України.

Протягом 30-31 липня на запрошення Президента Вищої палати контролю Республіки Польща Маріана Банася відбулася зустріч посадовців європейських країн. Делегацію Рахункової палати очолила Голова Ольга Піщанська.

Піщанська наголосила, що добробут українських дітей за кордоном є одним з пріоритетних питань для України. Вона зазначила, що з початку повномасштабного вторгнення російської федерації понад 2 мільйони дітей виїхали з країни. За даними освітнього омбудсмена України, близько 800 тисяч дітей у 2022-2023 роках інтегрувалися у шкільну систему ЄС. Однак точних даних щодо того, скільки дітей не мають змоги навчатися, не існує.

"Питання стратегічного значення – щоб родини, які залишили країну через війну, зберегли зв’язок з Україною, повернулися після нашої перемоги, а українські діти без труднощів інтегрувалися у рідне суспільство. Єдиний спосіб зберегти сталий зв’язок з цими дітьми зараз – це гарантувати їм якісний та постійний доступ до української освітньої системи, яка б підтримувала на належному рівні їхню національну ідентичність", - наголосила Піщанська.

Основні питання аудитів ВОА європейських країн включають:

  • якою мірою українським дітям в європейських країнах забезпечено доступ до шкільної освіти?
  • наскільки українські діти в європейських країнах мають можливість продовжувати навчання в українських школах (не втрачати свою національну ідентичність)?
  • з якими проблемами стикаються українські діти в школах країн перебування?
  • чи володіють уряди європейських країн даними щодо кількості українських учнів та обсягу ресурсів, виділених на їхню освіту та ін.

Ключові питання аудиту Рахункової палати України:

  • яким чином МОН забезпечує можливість українським дітям, які вимушено перебувають в європейських країнах, продовжувати здобувати загальну середню освіту в українських школах?
  • якою мірою українські діти в європейських країнах забезпечені доступом до навчання в українських школах?
  • які електронні освітні ресурси запровадило МОН для навчання в українських школах українських дітей, які перебувають в європейських країнах, у тому числі для дистанційної форми навчання та вивчення українського компонента?
  • наскільки система загальної середньої освіти України адаптована до повернення учнів з європейських країн?

"Тривала війна є випробуванням на міцність для сотень тисяч українських родин та вітчизняної системи освіти. Але попри все, ми зобов’язані дбати про благополуччя наших дітей та допомогти їм пережити ці випробування з найменшими втратами та не забути Україну", - підсумувала Піщанська.

Автор: Павло Перушко
Читайте також